MatchUP Projesi ile Kepez-Santral Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında oluşturulacak konut ve kamu binaları için yenilenebilir enerji ve depolama çözümleri, akıllı bina ve kontrol bileşenleri, akıllı sayaçlar, akıllı aydınlatma sistemleri kullanılacaktır. Antalya genelinde yürütülmekte olan yenilenebilir enerji ve enerji üretim faaliyetlerinin tek bir platformdan yönetilmesi, sürdürülebilir ulaşım çözümleri kapsamında elektrikli otobüs, araç ve bisikletler için şarj istasyonları, çok sayıda inovatif uygulama hayata geçirilecektir. Öte yandan proje AB’den hibe almaya hak kazanmıştır.
Akıllı şehir alanında TÜRKSAT işbirliği ile çevreden sağlığa, ulaşımdan altyapıya kadar Antalya şehri, teknoloji çağının getirdiği imkanlar ile donatılmaya başlanmıştır. Bu anlamda birçok özelliği bir arada taşıyan Antalya Akıllı Şehir Projesi, 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Dünya CBS Günü” etkinliğinde “Her Alanda Entegre
Akıllı Şehir Uygulaması” ödülüne layık görülmüştür. Geleceğe dönük planlamalarda bu projeye yeni alt projeler ve bileşenler ekleyerek, akıllı şehir imkanlarından daha fazla vatandaşın faydalanması hedeflenmektedir. Antalya’da hayata geçirilen en önemli akıllı şehir projeleri hakkında bilgiler, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilerek aşağıda açıklanmıştır.
Şehir Bilgilendirme Ekranları (Kiosklar)
Modern ve kapalı tasarımı ile akıllı şehircilik vizyonunu yansıtacak turistlerin ve vatandaşların kentle ilgili ihtiyaç duydukları bilgilere kolayca ulaşabilmelerini sağlayacak, klimalı, internet erişimli ve dinamik içerik yönetimi yapılabilen 20 adet bilgilendirme kiosk kabini şehrin farklı merkezlerine konumlandırılmıştır. Proje kapsamında sunulan kioskların özellikleri aşağıda yer almaktadır:
• Şehirle ilgili bilgilerin (tarihi, turistik, eczane, taksi vs.) görüntülendiği, duyuruların yer aldığı şehir rehberi,
• Antalya hatırası şeklinde fotoğraf çekilmesi ve bu fotoğrafın QR Kod ile Akıllı Telefonuna indirilme özelliği,
• Akıllı cihaz şarj edebilme,
• Ücretsiz Wi-Fi erişim noktası,
• Akıllı Şehir Yönetim Platformunun vatandaş ara yüzü,
Sesli Adımlar Projesi
Proje ile özellikle işitme ve görme engelli vatandaşlar belediye binasında sesli navigasyon ile bütün yönlenmelerini desteğe ihtiyaç duymadan yapabilmektedirler. Bu proje ile “engelsiz belediye” vurgulanarak aynı zamanda projenin sosyal sorumluluk ayağı da hayata geçirilmiştir. Bu uygulama ile görme ve işitme engelli bireylerin yaşam kalitelerini
artırmak hedeflenmiştir.
Akıllı Aydınlatma Sistemi
Şehir içinde bulunan park, bahçe ve yollarda vatandaşa hizmet veren sokak aydınlatmaları, akıllı bileşenler sayesinde hem kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakta hem de şehir güvenliğine katkı sağlayacak çözümler üretmektedir. 2018 yılında Antalya’da Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parklarında akıllı aydınlatma sistemi ve LED aydınlatmaya dönüşüm ile % 80’e varan enerji tasarrufu sağlanmıştır.
Akıllı Sulama Sistemi
Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parklarına yerleştirilen sensörler sayesinde toprağın nem durumu uzaktan merkezi sistem ile takip edilmektedir. Toprağın sulanmaya ihtiyacı var ise tahmini hava durumu kontrol edilir, olası yağış durumu doğrultusunda bir sulama planı oluşturulur ve uzaktan merkezi olarak yönetilen vanalar aracılığıyla plana uygun olarak
sulama yapılır. Bu sayede gereksiz sulamayla toprağın kalite kaybı engellenmekte, su kaynaklarının verimli kullanılması sağlanarak su israfının önüne geçilmektedir.
Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS)
EDS’de Kırmızı Işık İhlal Sistemi, Hız Koridor İhlal Sistemi ve Park İhlal Sistemi ile trafik güvenliğini artırılmaktadır. İlçelerde 14 ve şehir merkezinde 17 olmak üzere 31 noktada Hız Koridoru ve 3 adet Park İhlal Sistemi kurulum ve entegrasyon süreçleri halen devam etmektedir.
Antalya Ulaşımında Temassız Ödeme Dönemi
Antalya’da halkın yaşamını kolaylaştırmak adına 2016 yılında başlatılan temassız kart ile ödeme yöntemi tüm toplu ulaşım araçlarında kullanılmaktadır.
Kronik Hasta Takibi
İhtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılan Panik Butonu ile acil durumlarda butonuna basarak hem ambulans çağırma hem de yakınlarına haber verme kolaylığı sağlanmıştır.
Kronik Hasta Takibi ile kronik hastaların şeker, tansiyon ve nabız değerlerinin ölçülerek merkezi olarak takip edilmesi sağlanmaktadır. Ölçülen değerler, bluetooth teknolojisi ile akıllı telefon üzerinde çalışan uygulamaya, buradan da internet üzerinden değerlendirilmek amacıyla merkeze aktarılmaktadır. Merkezde bulunan sağlık personeli hastayı takip etmekte ve gerektiği durumlarda hastayla iletişime geçerek durumu değerlendirebilmektedir. Proje kapsamında pilot uygulama olarak 30 adet Panik Butonu ve 30 adet Kronik Hasta Takibi ihtiyaç sahiplerince kullanılmaktadır.
Güven Çemberi Projesi
Konyaaltı Sahil Antalya Yaşam Parkı’nda ailelerin çocuklarının olumsuz asayiş olaylarından etkilenmemesi için çocukların hareket serbestisini kısıtlamadan çocuklara verilecek bileklik ve ebeveynlere sunulacak mobil uygulama ile çocukların izlenmesini sağlayacak, kablosuz düşük enerji ile çalışan Güven Çemberi oluşturulması hedeflenmiştir. Bölgeye kurulacak 115 adet Akıllı Solar Direkleri ile çocukların, Alzheimer gibi rahatsızlıkları olan yaşlıların ve evcil hayvanların takip edilmesini kolaylaştıracak ve çocuklar veya ihtiyaç duyan kişilerin güven çemberinin dışına çıktığı anda sistem uygulama üzerinden ailelerin cep telefonlarına bileklik sahibinin güven çemberinden çıktığını anlık olarak bilgi iletilecektir.
Akıllı Şehir Yönetim Platformu
Ücretsiz Wi-Fi, şehir bilgi ekranları ve kioskları, trafik kameralarından görüntü izleme, kronik hasta takibi, panik butonu, akıllı aydınlatma ve akıllı sulama sistemlerinin merkezi olarak izlenmesini ve yönetilmesini sağlamaktadır. Yönetim platformu dashboard, yönetici arayüzü, vatandaş arayüzü, operatör arayüzü olmak üzere 4 bileşenden oluşmaktadır.
Akıllı şehirciliğin merkezi bileşeni olan platform sayesinde akıllı uygulamalar tek noktadan yönetilmekte ve entegre bir şekilde çalışmaktadır.
Tarımda Güneş Enerjisi Santraller
Antalya coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisinden faydalanma potansiyeline sahip illerimizin başında gelmektedir. Bu özelliğinin ekonomik değere dönüştürebilmek için Sulama Kooperatif ve Birlikleri tarafından tarımsal sulamada kullanmak amacıyla Döşemealtı- Mellidağ 2 MW gücünde Güneş Enerji Santrali kurulmuştur. Bu proje ile 47 Sulama Birliğine 2 yılda 7 bin üzerinde çiftçiye sulamasa ücretsiz elektrik enerjisi sağlamıştır.
Antalya Stadyumu: Elektrik Üreten Stadyum
33 bin kişilik Antalya Stadyumunun üzerinde 12 bin m² alanda 575 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek 1,24 MW güneş enerjisi panelleri kurulmuştur. Tesis yıllık ortalama 2 bin MWs elektrik enerjisi üretebilmektedir. Bu tesis ile yıllık 1200 ton CO2 doğaya salınmıyor, diğer bir deyişle 100 bin üzerinde adet ağacın kesilmesi engelleniyor
Katı Atık Entegre Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri
Entegre Atık Bertaraf Tesisi’nde günlük 3 bin ton evsel katı atık bileşenlerine ayrıştırılmaktadır. Bu ayrıştırma sonucu kalan bin 250 ton civarında organik atık fermantasyon tesisinde metan gazına dönüştürülmektedir. Metan gazı, 25 MW güce sahip Enerji Üretim Tesisine aktarılmakta ve 60 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. Alanya Türkler Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi 2019 yılında açılacaktır. Bu tesis; günlük bin ton çöp kapasiteli mekanik ayırma tesisi, 420 ton kapasiteli biyometanizasyon tesisi, 4 MW güce sahip enerji üretim tesisi, 200 ton kapasiteli kompost tesisi, 10 ton kapasiteli tıbbi atık sterilizasyon tesisleri kurulmaktadır.
Kepez Santral Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sahası Akıllı Şehir Projeleri
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Kepez-Santral Kentsel Dönüşüm Proje alanında uygulanmak üzere, Avrupa Birliği Ufuk 2020 kapsamında hibe almaya hak kazanılan MatchUp Projesi, Enerji, Çevre, Ulaşım, Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile entegre çözümlerin büyütülmesi ve çoğaltılmasını amaçlayan akıllı şehir projesidir.
MatchUP Projesi ile Kepez-Santral Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında oluşturulacak konut ve kamu binaları için yenilenebilir enerji ve depolama çözümleri, akıllı ev, akıllı bina ve kontrol bileşenleri, akıllı sayaçlar, akıllı aydınlatma, Antalya genelinde yürütülmekte olan yenilenebilir enerji ve enerji üretim faaliyetlerinin tek bir platformdan yönetilmesi, sürdürülebilir ulaşım çözümleri kapsamında elektrikli otobüs, araç ve bisikletler için şarj istasyonları, filo ve şarj istasyonlarının merkezi yönetimi ve çok sayıda inovatif uygulama hayata geçirilecektir.