İş, veri, uygulama ve teknoloji katmanları kapsanacak şekilde ilgili dijital, fiziki, mekânsal ve insani sistemlerin ulusal, bölgesel ve yerel olmak üzere planlanması ve hayata geçirilmesidir.
Planlama, Akıllı Şehirlerdeki altyapı sistemlerinin ulusal, bölgesel ve yerel planlamaların yapılması kapsamında; altyapı planlaması ve inşası sonrasındaki elde edilen verilerin tutulacağı veri tabanının tasarlanması, altyapı haritalarının oluşturulması, uygun yazılım ve donanım ihtiyaçlarının belirlenmesi ve altyapı kapasitesinin planlanmasıdır.
Hayata geçirme, mevcut altyapıya sahip verilerin üretilmesi, ulaşım, haberleşme ve çevreye ilişkin sözel ve coğrafi verilerin ilgili sistemlere aktarılması, altyapı donanımlarının çalışır hale getirilmesi, yeni kurulacak yerleşim yerlerin altyapı sistemlerine inşasının gerçekleştirilerek izlenebilir bir sistem kurulumu ve akıllı sistemlerle entegrasyonunun sağlanmasıdır.
Bu uygulama/uygulama alanı altında yer alan alt uygulamalar şunlardır:
• Altyapı Envanter Veritabanı Planlama: Altyapı alanındaki donanımsal, yazılımsal bütün öğelerin miktarları ve değerlerinin tutulduğu bir veritabanının planlanmasıdır.
• Altyapı Güzergâh Belirlenme Analizi: Akıllı Altyapı bileşeni ile kapsanan ulaşım, çevre, iletişim altyapılarındaki ilgili sistemlerin kurulum ve işletim yerlerinin belirlendiği ve geliştirildiği analiz yöntemidir.
• Altyapı Kapasite Planlama: Belirli bir süre içerisinde, mevcut üretim faktörlerinin rasyonel biçimde kullanılarak meydana getirebildiği altyapı kapsamındaki üretim miktarlarının planlanmasıdır.
• Altyapı Haritalama: Harita uygulamalarındaki sokak, cadde, köprü gibi yerlerin çiziminde kullanılan altyapı ile uygun biçimde hazırlanan ve bu kapsamda iç mekânların haritalamasının yapıldığı sistemlerdir.
• 3B Kapsama Analizi: En, boy ve derinlik değerleri ile mekânın kapsam analizinin yapıldığı altyapı planlama şeklidir.