Teknolojinin küresel merkezi olan San Francisco, inovasyon ve girişimciliği ile ön plana çıkmaktadır. Birçok inovasyon kurumuna sahip San Francisco, ABD’nin açık veri protokolünü imzalayan ilk şehridir.
Teknolojinin küresel bir merkezi olarak gelişip büyürken,pahalı konut, nitelikli işgücü ihtiyacı gibi çözüm bekleyen yeni kentsel zorlukları aşmada kullandığı modern yöntemler; Silikon Vadisi’nde bulunan işletmelerin ve çalışanların doğası gereği, kendiliğinden gerçekleşti. San Francisco şehri 2020 vizyonunu sıfır atık ve sıfır karbon emisyonu, 2024 yılında ise sıfır trafik kazası ölümü üzerine kurgulamıştır. LEED sertifikalı belediye binalarının ön plana çıkması, yenilenebilir enerji kullanım hedefi mevcut binalarda güneş enerjisi panellerinin kullanımının artması, otobüslerin alternatif yakıtlarla çalıştırılmaya başlanması, taksilerin hibrit ve elektrikli araçlara dönüştürülmesi ve ülkenin genel tutumunu benimsemeyip, bağımsız olarak 1997 Kyoto Protokolüne göre 2050 senesine kadar karbon emisyonunu %80 azaltmayı hedeflemesi, bu körfez şehrinin geçmişte kazandığı başarılar arasında
yer almıştır.
Şehirde, teknolojik kurumsal yapı bakımından Başkanlık Ofisi ana karar verici ve politika oluşturucu mekanizma iken, Bilgi Teknolojileri Komitesi Teknoloji Ofisi (COIT) ve Sivil İnovasyon Ofisi (MOCI) de sisteme destek veren en önemli paydaşlardır. Bu organize yapının şehre kazandırdığı yenilikler arasında, bir dizi inovasyon kurumunun kurulması, IoT sistemlerinin uygulanması, yeni nesil ulaşım türleri gibi uygulamalar da yer almaktadır. ABD’nin açık veri protokolünü imzalayan ilk şehri olması San Francisco’yu akıllı şehir alanında ABD’de bir lider yaparken, şehir aynı zamanda güçlü bir teknolojik altyapıyı geliştirmeye de devam etmektedir. San Francisco Bölgesinin önümüzdeki yirmi yıl içinde nüfus ve istihdamda %25 oranında büyümesi beklenmektedir. Büyüme ciddi anlamda güvenlik, hareketlilik, çevre ve ekonomik verimlilik ile ilgili sorunlar yaratmıştır. Bu büyüme, iklim değişikliğinin etkilerinin artmaya devam edeceği dönemlerde toplumun ekonomik, sosyal, sağlık ve çevre sorunlarında da artan bir etkiye sahiptir. Şehir ise bu sorunlara çözümü
altyapı hizmetlerini yaymak yerine var olanı daha akıllıca kullanmakta bulmuştur. San Francisco 2011 yılından bu yana akıllı şehirler uluslararası ağının bir parçası olmuştur. Bina kullanımlarını daha verimli hale getirmek, enerji kullanımlarını azaltmak, atık yönetim sistemini düzene sokmak, hareketliliği artırmak ve şehri daha yeşil hale getirmek için şehir
genelinde çeşitli ve çok yönlü çalışmaları bulunmaktadır.
Hizmet Platformu olarak Ulaşım (TaaS)
San Francisco Smart City Challenge önerisinin merkezi TaaS hareketlilik platformudur. Bu portal sayesinde, uygulama kullanıcısı olan yolcunun ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre gerçek zamanlı olarak özelleştirilmiş hareketlilik hizmetleri platformuna erişim sağlanmaktadır. Kullanıcılara istenen bilgileri sağlayarak, onları ulaşım sistemine optimize eder ve daha sürdürülebilir ulaşım seçeneklerine (örneğin, paylaşılan, elektrikli) kritik geribildirim sağlayarak bilgilendirme ile yönlendirir. TaaS platformu çeşitli bileşenlere ayrılmıştır: Çoklu Model Uygulaması, Güvenli Sürüş Özelliği, Teslimat Hizmeti Özelliği ve Akıllı Park Özelliği. Çoklu model uygulaması, kullanıcının ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre gerçek zamanlı olarak özelleştirilmiş çeşitli hareketlilik hizmetlerine erişmesini sağlamaktadır. Güvenli sürüş özelliği, güvenli olmayan sürüş kalıplarını (örneğin, hızlanma, sert frenleme) tespit etmek için kullanılır; bu da sürücülere ve güvenli sürüş şirketlerine ve sürücü eğitim programlarına giriş için geri bildirim sağlamada kullanılır. Teslimat hizmeti özelliği, nakliye teslimatı ve lojistik planlamasının verimliliğini artırmak için kullanılmaktadır. Akıllı park özelliği, park arz ve talebini yönetmek için kullanılır.
5D Akıllı Şehir San Francisco ve Açık Kaynak (5D Smart City San Francisco and Open Data)
5D Smart San Francisco 2030 bölgesel projesinin temel amacı, enerji verimliliği konusunda yapılan yatırımların uygun maliyetle, hızlı ve yaygın şekilde sağlanabilmesi için San Francisco bina sahiplerine gerekli veri ve bilgileri kolayca sağlayan tek bir merkez oluşturmaktır. Binalar, şehrin karbon emisyonlarının %52’sinden sorumludur. Proje, enerji kullanımını ve sera gazları emisyon verilerini, San Francisco şehir merkezinin dinamik, etkileşimli bir 3D modeline eşler. 5D veri görselleştirme teknolojisinden yararlanan platform, şehrin büyük devlet kurumları, özel ticari bina sahipleri, akademik kurumlar, enerji yönetimi çözümleri sağlayıcıları, standartlar kuruluşları, ağ ve telekomünikasyon şirketleri ve enerji yenileme finans firmaları için bir işbirliği aracı olarak hizmet vermektedir.
Treasure Adası Eko-Şehri
Eski deniz üssü olan Treasure Adası, yeniden inşa edilerek sürdürülebilir bir kentsel toplum için konut birimleri, su arıtma, rüzgar enerjisi, rekreasyon ve bahçe alanları, bir marina ve küçük bir alışveriş bölgesi ile entegre yapay sulak alanları içermektedir. Planlanan eko-ada, yaya ve bisiklet trafiği odaklıdır. Orijinal deniz yapılarından bazıları, özellikle idari bina sağlam kalacaktır.
Treasure Adası Sürdürülebilirlik Planı; çevresel etki raporu, altyapı planı, geliştirme belgesi tasarımı, eşit iş ve fırsat programı, konut planları, parklar ve açık alan planları, ulaşım planı da dahil olmak üzere çeşitli planlama belgelerini içermektedir.
Kentsel Eko-Harita
Şehirler dünya çapında sera gazı emisyonlarının yüzde 80’ini ürettikleri ve uluslarının ekonomilerine büyük katkı sağladıkları için, yenilik ve sosyal davranış değişiklikleri için en büyük fırsatı sunuyorlar. Kentsel Eko-Harita’nın kentsel topluluklara birincil katkısı ulaşım, atık ve enerji ile ilgili emisyon verileri sağlamasıdır. Bunun yanında farkındalık yaratmak, toplum bağlantısı ve sorumluluk duygusunu teşvik etmek ve vatandaşların uygulaması için eylemler tasarlamak gibi katkıları da bulunmaktadır. Buna ek olarak, politika üreticiler ve iş kuruluşlarının karar verme mekanizmalarını ve araştırmacıların kentsel tasarım ve geliştirme çalışmalarını ve kentsel toprak alanlarını destekler. Kentsel EcoMap iki temel özellikten oluşur:
• Keşfet: Kentsel EcoMap, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için alabilecekleri belirli eylemleri ve bu eylemlerin etkisini görselleştirmede sakinlere yardımcı olmak için bir dizi ulaşım, enerji ve atık göstergesinin görüntülenmesinin yanı sıra sera emisyon verilerini gösterir.
• Harekete Geç: Vatandaşlar, şehirlerinin, oturdukları bölgelerin karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olmak için iklimle ilgili eylemleri seçme yeteneğine sahiptir. Vatandaşlar, değişikliği, ilişkili maliyeti veya finansal faydayı ve eylemin çevresel etkisini ölçmek için gereken çaba düzeyine göre eylemleri görüntüleyebilir ve seçebilir. Seçimlerine ayanarak,
vatandaşlar ulaşım, enerji ve atık için uygun iklim eylemleri tasarlayabilir ve daha sonra başkalarıyla paylaşabilirler.