New York, akıllı şehir olmayı proaktif şekilde hedeflememekle birlikte, öncelikli olarak karşı karşıya kaldığı ve büyüyen sorunların üstesinden gelmek ve hedeflerine ulaşmak adına akıllı teknolojileri mümkün olan yerlerde kullanmaktadır. New York’un öne çıkan akıllı şehir uygulaması LinkNYC’dir. LinkNYC, ücretsiz Wi-Fi, telefon görüşmeleri, şarj, harita tabanlı şehir servisleri sunmaktadır. Proje, reklamlardan gelen gelirlerle finanse edilmektedir.
New York, resmi olarak bir Akıllı Şehir Ofisi’ne sahip değildir, ama Belediye Teknoloji ve İnovasyon Ofisi’ne sahiptir. 2015 yılında bu ofis New York şehrini, teknolojinin kullanımı aracılığıyla, akıllı ve eşitlikçi bir şehir haline getirme vizyonunu açıkladı. 2015 yılında New York şehri, tarihinin en büyük nüfus artışını yaşamakta olup, altyapı yetersizlikleri, artan eşitsizlik ve iklim değişikliği konularının şehir genelinde yaygınlık göstermesiyle beraber yaşadığı bu sorunlara çözüm bulabilmek için OneNYC planı geliştirdi. Güç ve adalet, kapsayıcılık ve iklim değişikliği konularında stratejiler üreten plan ile New York dayanıklı, eşit ve sürdürülebilir bir şehir olmayı hedefler.
OneNYC planında yeni iş alanları yaratmak, sera gazlarını azaltmak, düzenli atık depolama alanları oluşturmak, kentlilere ABD’nin en temiz havasını sağlamak, iklim değişikliği ve sera gazından en fazla etkilenen New Yorkluları risklere karşı korumak gibi konularda önemli taahhütler içermektedir. Planın başlıkları aşağıdaki gibidir:
• Bizim Büyüyen ve Gelişen Şehrimiz
• Bizim Adil ve Eşit Şehrimiz
• Bizim Sürdürülebilir Şehrimiz
• Bizim Esnek/Çevik Şehrimiz
Federal yönetimin New York akıllı şehir girişimleri üzerinde olumlu katkıları ve destekleri olmuştur. Ulusal düzeyindeki örnek destek programı olarak şunlardan bahsedilebilir:
• Ulaştırma Bakanlığı’nın Bağlı Araçlar Programı,
• Ulusal Bilim Vakfı’nın Siber-Fiziksel Sistemler Araştırma Programı,
• İç Güvenlik Bakanlığı’nın Müdahale Teknolojileri Programı.
New York’taki girişimlerin çoğu, kamu fonlarıyla finanse edilmektedir. Şu anki şehir planı %60 belediye bütçesinden ve operasyon finansmanından oluşurken, sadece %5’lik bir kısım özel sektör tarafından finanse edilmektedir. Finansman belediye, eyalet ve federal bütçelerden gelmektedir.
Hudson Yards
Hudson Yards, New York’un Manhattan iş bölgesini batıya doğru genişletmeyi amaçlayan bir dizi anlaşma kapsamında inşa edilen büyük ölçekli bir yeniden geliştirme programıdır. New York Şehri ve New York Eyaleti, Hudson Yards alanını canlı, yaya dostu, toplu taşıma odaklı karma kullanımlı bir bölgeye dönüştürecek bir geliştirme programı oluşturmak için üst seviyede planlama girişimleri üzerinde işbirliği yapmıştır. Hudson Yards bölgesi, Manhattan iş bölgesinin genişlemesine ve yeni konutların yapılmasına ev sahipliği yapacaktır.Hudson Yards projesi, enerji üretim tesisi ve akıllı şebeke gibi akıllı enerji çözümleri bulunduran akıllı şehir özelliklerini de içmektedir. Aynı zamanda pnömatik çöp toplama sistemi, akıllı iklim kontrolü ve akıllı toprak gibi akıllı altyapılara sahiptir. Hudson Yards tamamlandığında, günlük 65 bin ziyaretçi ağırlaması öngörülmektedir.
Aktif Trafik Yönetimi - Midtown In Motion
Midtown in Motion olarak adlandırılan proje şehirdeki trafik sıkışıklığı azaltmaya yönelik oluşturulmuş duyarlı bir trafik yönetim sistemidir. Midtown in Motion, çeşitli trafik koşullarını izlemek ve bunlara yanıt vermek amacıyla çeşitli kaynaklardan gerçek zamanlı trafik bilgilerini kullanan teknoloji destekli trafik yönetim sistemidir. Sistem, trafik akış bilgilerini toplamak için mikrodalga sensörlerini, trafik video kameralarını ve E-ZPass okuyucularını bünyesinde barındırır. Bu bilgilerin tamamı, kablosuz olarak Trafik Yönetim Merkezi’ne güvenli bir ağ üzerinden iletilir. Bu bilgiler, ortaya çıkan sıkışıklık sorunlarını hızla tanımlamak ve sinyal zamanlamasını ayarlamak için kullanılır. Bu, gerçek zamanlı olarak sıkışık noktaları açılmasına ve şehirdeki trafik akışının kolaylaştırılmasına olanak tanır. Midtown in Motion, faaliyetinin birinci yılında seyahat sürelerini %10 oranında iyileştirmiştir. Bu başarı sayesinde projenin ilk sınırları genişletilmiştir.
Citibike
ABD’nin en büyük bisiklet paylaşım programı olan Citibike, 2013’te emisyonları ve trafik sıkışıklığını azaltmak ve şehir sakinlerinin sağlığını iyileştirmek amacıyla New York’ta başlatılmıştır. Citibike, şehrin bisiklet erişimine sahip yerlerinde 8 bin bisikletle 500 bisiklet istasyonundan oluşmaktadır. Vatandaşlar, bisikletlere erişmek için farklı fiyatlandırma
planlarına kredi kartı bilgilerini göndermekte bunun ile beraber bisikletleri ihtiyaçları olduğu zaman kullanabilmekte ve ardından istasyonlardan birine bisiklet ile dönebilmekteler. Citibike; özel sermaye, kurumsal sponsorluk ve kullanıcıların ödemeleri ile finanse edilmektedir.
LinkNYC
Yeşil altyapı programı; yağmur suyu akıntısını toplayarak ve yöneterek suyun doğal hareketini teşvik eden ve tipik olarak topraklar, taşlar ve bitki örtüsü içeren sistemlere yönlendirir. Bu işlem, fırtınalı su akışının şehrin kanalizasyon sistemlerine girmesini engeller. Kanalizasyon taşmalarını azaltmak, fırtınalı havalardaki kirli akışın kanalizasyon sistemi aracılığıyla içme suyu elde edilen alanlara ulaşmasını engellemek için yeşil altyapının kullanımını da araştırılmaktadır. Su kalitesi avantajlarına ek olarak, yeşil altyapı hava kalitesini artırırken şehir sokaklarını ve mahallelerinin yaşam kalitesini artırmaktadır. Yeşil altyapı, şehrin inşa edilmiş ortamının yarattığı riskli ortamı yumuşatır ve fırtınanın düştüğü yerde doğal olarak emilmesini veya çevre dostu bir şekilde yönetilmesini sağlar. Yeşil Altyapı Programı kapsamında projelendirilen bölgeler için harita oluşturulmuş ve
internette açık kaynak olarak sunulmuştur.